Ondernemen in het preHistorisch dorp

Door een van onze gasten

Klik hier voor een beter beeld van 22 mei

Wat: Terug naar de oorsprong van succes
Wanneer: 22 mei 2018
Waar: den Bonten Os, preHistorisch Dorp Eindhoven

Let op: Op ons verzoek heeft een fotografe de avond in beelden vastgelegd. Mocht u een foto waar u op staat verwijderd willen zien, dan horen wij dat graag van u.

Het was net na de pinksterdagen dat een jonge onderneming Herberg den Bonten Os voor zichzelf opeiste. Dat wil zeggen: voor zichzelf, haar klanten en introducés van klanten. Een buitenkansje voor de herbergier, die in het preHistorisch Dorp ’s avonds maar zelden bezoekers ziet. Nu wel. Net na etenstijd kijkt hij naar boven. Donkere wolken. Als het maar droog blijft. Vanaf half acht ziet hij het ruime plein voor zijn vakwerkgevel volstromen met ondernemers. Die zal hij straks gulle kroezen bier voorzetten, en bekers wijn of water. Maar nu eerst koffie.

Terug naar de oorsprong van succes
Rond achten dirigeren Michiel van Dijk en Ruud van Helden de bezoekers ridderlijk naar binnen. Zij worden welkom geheten en horen en passant van Ruud dat tweederde van de aanwezige ondernemers een beter derde kwartaal verwacht dan in 2017. Altijd goed om te weten. Dan stellen ook de drie CFO’s zich voor die CFOLab sinds de vorige relatiedag zijn komen versterken: Miriam van den Heuvel, Tim Poell en Christian Verwijlen.

Vervolgens kondigt Michiel twee sprooksprekers aan: ondernemer Jan van Hout en Jan Adriaanse, hoogleraar maar ook activistisch minderheidsaandeelhouder van CFOLab. De eerste Jan gaat terug in de tijd om de factoren van zijn succesvolle familiebedrijf bloot te leggen. De tweede Jan zal ingaan op de noodzaak van lessen trekken uit falen om succes te kunnen boeken.

Duurzaam verdienmodel
“In de dagen van mijn opa,” vertelt Jan van Hout, directeur Van Hout adviseurs en installateurs, “groeide het door hem gestarte familiebedrijf doordat huizen een waterleiding kregen. In de dagen van mijn vader zorgde de gasbel voor veel werk. We groeiden, alles ging goed. Bijna alles. Want er groeide ook een fout. Wij dachten dat we waarde toevoegden, maar mensen bleken ons te kiezen vanwege de goede prijs. Daar stonden we toen ik in 2008 aan het roer kwam. Ik geloofde toen al in duurzaam, in besparen door te verduurzamen. Voor de investeringen die dat vroeg, kreeg ik de handen niet op elkaar. Tot de crisis. Op advies van mijn accountant organiseerde Michiel een paar jaar geleden een strategische safari. Vrijdenken. De puzzelstukjes vielen in elkaar. De tijd was rijp voor een verdienmodel op basis van duurzaamheid. Nu beloven we bedrijven dat verduurzamen hen geld oplevert. Dat leggen we contractueel vast. Wij investeren in de verduurzaming, de klant draagt jaarlijks een deel van de behaalde energiewinst aan ons af. CFOLab heeft ons geholpen de eerste stap te zetten en helpt ons nog steeds om structuur aan te brengen op de weg die we gaan. Ik denk dat een controller in dienstverband niet voor elkaar zou krijgen wat het team van CFOLab wel lukt. Onze samenwerking loopt nog wel even door.”

Leren van falen
Als het luide applaus voor de enthousiaste Jan van Hout langzaam ophoudt, dankt Michiel hem en komt de tweede spreker in beeld: Jan ‘ik-ben-de-activistische-minderheidsaandeelhouder-van-CFOLab’ Adriaanse, hoogleraar te Leiden. Zijn thema: falen is onvermijdelijk. “Ondernemers zouden zich er niet voor moeten schamen,” vindt hij, “ze kunnen er zoveel van leren. Concentreer je op het wat van het falen, niet op het wie.” En hij vertelt het verhaal van Kodak, de uitvinder van de digitale camera, dat kapotging aan: de digitale camera. “Ze waren er als eerste bij, maar konden hun bedrijfsstrategie niet aanpassen aan het nieuwe product. Het fotorolletje bleef centraal staan. Is er nog iemand die rolletjes gebruikt? Juist.

Dat is dus de les: koers op innovatie en haal eruit wat erin zit. Waarmee we weer terug zijn bij de opening van Ruud. Hij vertelde dat de meeste aanwezige ondernemers het moeten hebben van … innovatie. (Klaroengeschal).

Er werd nog lang geproost
Ook Jan Adriaanse oogst een gul applaus. En daarna gebeurt het. Mensen groepen samen, zoeken elkaar op, praten na, maken kennis. En ze drinken een mooi glas. Pardon, een mooie pot. De waard tapt de buikige potten vol met schuimend bier en ontkurkt menig fles. Er worden dikke sneden brood met aankleding klaargezet. Praten maakt dorstig en hongerig. Aan het einde van de avond laten de wolken hun lading dan toch nog los. Lang hebben ze zich uit respect voor de bezoekers van Den Bonten Os ingehouden, maar nu gaan de sluizen open. De verkoeling is welkom.

Weten hoe u beter de toekomst in kunt? Neem nu contact op.

Related Posts
Actueel