Theaterrecensie: Bijzondere voorstelling van CFOLab voor besloten publiek

Door T. Versé

Klik hier voor een beter beeld van 21 maart

Wat: Voorstelling Living Lab door CFOLab
Wanneer: 21 maart 2017
Waar: Blue Collar Theater
What’s next: uw Roast, geen vooruitgang zonder belediging

Zachte bries. De lente blaast een aangenaam koele temperatuur over Eindhoven.  De schemering is gevallen, de avond nog jong. Ik heb mijn auto geparkeerd in de parkeergarage en steek de opgebroken straat over naar het Blue Collar Theater. Nooit eerder geweest. De uitnodiging van CFOLab heeft me nieuwsgierig gemaakt. Hoe vaak krijg ik kaartjes voor een besloten voorstelling? En wat moet ik me voorstellen bij een Living Lab? In het Blue Collar Café prikken enkele mensen nog een vorkje. De barkeeper wijst me de weg naar het Theater. Dat ik hier niet eerder geweest ben. Klein, intiem, sfeervol. Mooi podium met klassiek zware, velours gordijnen. Flonkerend rood, natuurlijk. Passend meubilair, passende aankleding. Zo heb ik me altijd voorgesteld dat variété theaters in Parijs eruit zagen, 100 jaar geleden. De koffie is goed, de nieuwsgierigheid groeit. “Het zal er wel op neerkomen dat ze me iets willen verkopen”, zegt de ondernemer die ik heb meegevraagd, “maar voorlopig hebben ze me mooi verrast.”

Trump in Eindhoven
Om 20.00 uur nemen Ruud van Helden en Michiel van Dijk de microfoon. Achter hen verspringt het beeld. In plaats van het logo van CFOLab zie ik Trump en uitspraken van Trump. Onder andere ‘CFOLab is the best in the world… It’s true’. Goede binnenkomer, iedereen in de vrijwel volle zaal zit rechtop. “Altijd moeilijk”, zegt Ruud, “om iets over jezelf te zeggen. Daarom hebben we het Trump gevraagd.” Het ijs is gebroken. Ruud verwelkomt ons, belooft dat de sprekers het kort zullen houden en geeft zelf meteen het goede voorbeeld door Michiel van Dijk aan het woord te laten. De microfoon voelt zich bij Michiel uitstekend thuis. Ik ga hier zijn gevatheden niet herhalen, die slaan op papier altijd dood, weet ik uit ervaring. Maar hij warmt de zaal wel mooi op voor wat komen gaat. Leuk ook dat hij de bezoekers even aan zichzelf voorstelt (samen ruim 700 medewerkers, 35% van de bedrijven zelfs al tweede of derde generatie, innovatie voor de meerderheid een onderscheidende kracht).

De ondernemer
Stefan Aspers komt ontspannen op. Als commercieel directeur van Movico heeft hij nauw samengewerkt met CFOLab. “Ruud heeft ons door een hectische fase geloodst”, zegt hij. “De oprichter verkocht Movico, wij wilden meer inzicht in de resultaten en goed onderbouwde prognoses. Welke financiële ruimte heb je nodig om te groeien? Daar kregen we dankzij CFOLab helder zicht op” Daarna schetst hij in zwierige streken hoe Movico internationaal een sterke positie verworven heeft in de eventmarketing. Losjes vertelt hij hoe de samenwerking met de Tour de France begon en hoe deze groeide en groeide. Het is een enthousiast verhaal van een bevlogen ondernemer. Interessant: Stefan is zo enthousiast over de samenwerking met CFOLab dat hij zelf aanbood zijn verhaal te mogen doen. Dat soort details geven een voorstelling net wat extra’s.

De professor
Stefan gaat en Jan Adriaanse komt. Prof. Dr. Mr. Een heel andere artiest. Ondernemer, en tegelijkertijd wetenschappelijk georiënteerd. En aankomend conferencier zo te merken. Bijzondere belangstelling voor aanwijzingen dat het fout gaat in bedrijven. Onderzoekt dat als Specialist Business Failure Investigation. Legt uit dat de meeste ondernemers pas gaan veranderen als het te laat is. Terwijl ze een crisis voor hadden kunnen zijn. Gewoon door scherp te blijven, de juiste vragen te stellen aan het MT, het krachtenveld rond de onderneming goed in de gaten te houden. Jan richtte met Michiel van Dijk Turnaround Powerhouse (TPH) op. “We wilden bedrijven helpen om succesvol te blijven in een veranderende wereld, en daar ons brood mee verdienen.” Jan is naast eigenaar van BFI Global nog steeds klein-aandeelhouder in TPH, ook na de fusie met CFOLab.

De Roast
Jan en Michiel weten elkaar heel goed te vinden, merken we in de zaal. Als Jan het podium verlaat, bedanken Michiel en Ruud de sprekers en de hoorders. Michiel kondigt aan dat alle deelnemers een voucher voor een Roast krijgen. In zo’n Roast fileren ondernemers onder vriendelijke begeleiding van CFOLab hun bedrijf en hun visie. “Dan komen er vaak pijnlijke waarheden op tafel”, zegt Michiel. “Elke ondernemer die deze onder ogen durft te zien, en welke ondernemer durft dat niet, wordt daar wijzer van. Die belofte wil ik hier wel keihard doen.” Michiel is zo eerlijk erbij te zeggen dat hij en Ruud hopen dat zeker de geïntroduceerde ondernemers hun voucher zullen gebruiken. “Dat is pas een kennismaking!”

Living Lab
De ondernemer, de professor/conferencier en Ruud en Michiel hebben veel levendigheid de zaal in geslingerd. Mooi dat na hun optredens alle aanwezigen elkaar in de zaal opzoeken om verder te praten. Ik zie voor mijn ogen hoe het Living Lab vorm krijgt. Niet bij iedereen, maar dat is misschien ook wel een kwestie van wennen. De collega-ondernemer die ik heb meegenomen, is getriggerd door de Roast. Hij staat voor de keuze stabiliseren of doorgroeien en neigt er sterk naar CFOLab te bellen voor een afspraak. Ik doe even niets. Ik laat me een mooi glas inschenken, geniet van de catering en realiseer me dat ook ik altijd gedacht heb dat je vanzelf tijdig merkt wanneer het roer om moet. Weer wat geleerd.

Ook nieuwsgierig naar de Roast? Neem contact op.

Related Posts
Actueel