Zoeken naar

Nebo en CFOLab: professionalisering en een basis voor verdere groei

Nebo, voorheen Nebo Special Tooling, is van oudsher een gereedschapsmaker die zich de afgelopen jaren heeft gespecialiseerd in precisiefrezen. Het bedrijf ontwikkelt, produceert (verspaant) en valideert de meest hoogwaardige en complexe producten voor haar klanten. Nebo werkt met pioniers in precisie, architecten van complexiteit om daarmee het onmaakbare toch te realiseren. Bram van den Berg, directeur bij Nebo legt de focus op ultiem vakmanschap. “We zijn een bedrijf dat de meest exotische en harde materialen kan verspanen (frezen) zonder compromissen op extreme precisie toe te laten.”

Ingewikkelde vraagstukken

“Door de groei van Nebo, ontstonden er steeds meer ingewikkelde financiële vraagstukken. Ik wil me focussen op de core business en op de dingen waar ik in uitblink. Dat is mijn expertise als maker. Je moet dan dus ook toegeven dat je bijvoorbeeld het finance-gedeelte niet meer wil of kan doen. Dat toegeven en loslaten was niet eenvoudig.”

“Erkennen dat je het niet meer alleen aankan, qua capaciteit en financiële kennis, is moeilijk. Als ondernemer hoor je dat toch zelf te doen, maar ik ben er nu echt heel blij mee!”

Bram las de case van CFOLab samen met IP Parking en zocht van daaruit contact met de eigenaar IP, die hij toch al kende uit zijn eigen netwerk. Jimmy deelde zijn enthousiasme en zo kwam CFOLab bij Nebo aan tafel.

Andere opties waren geen echte optie

Nebo kreeg steeds meer behoefte aan grip en sturing op finance. Voorheen was er eens in de drie maanden een accountant betrokken, maar door de groei van Nebo ontstond de wens om die rol verder te professionaliseren. “Maar om fulltime iemand aan te nemen zijn we als bedrijf te klein. Ik heb dat natuurlijk wel overwogen, maar de arbeidsmarkt is niet ruim als het gaat om parttime financials. CFOLab was simpelweg de beste oplossing voor ons.“

“We zitten als organisatie qua groei tussen servet en tafellaken in. Er komen steeds grotere financiële vraagstukken als je groeit. Het is slim om een extra paar ogen en oren mee te laten kijken en luisteren.”

Veel meer dan een financial strateeg

Inmiddels werkt Nebo al geruime tijd met CFOLab en het vertrouwen is groot. “Als je puur kijkt naar de CFO-taken binnen onze organisatie, dan kan Luuk dat wellicht al met een dag per twee weken. Maar Luuk doet veel meer voor ons. Hij pakt, als sparringpartner zonder technische achtergrond, veel breder verschillende managementtaken op. Zo zorgt hij er bijvoorbeeld voor dat de verbouwing van ons pand goed verloopt en dat onze organisatie blijft groeien. Denk hierbij aan marketing en HR. Als ik iets overdraag, dan weet ik dat het goed komt. Luuk is samen met mij en Rob Withaar (mede-eigenaar Nebo) onderdeel van het directieteam. “

“Luuk heeft structuur aangebracht op het gebied van finance, maar ook op management van Nebo in het algemeen. Hij zorgt er voor dat Nebo een echte professionaliseringsslag maakt.”

Verwachtingen overtroffen

“De verwachtingen rondom CFOLab zijn meer dan waargemaakt. Niet alleen door Luuk, maar zeker ook door het concept van CFOLab waarin aandacht is voor de bredere bedrijfsstrategie. Want naast ondersteuning in de organisatie is ook de rol van Michiel van Dijk van groot belang. De strategische sessies over de toekomstplannen van Nebo zijn effectief. Ik was op voorhand sceptisch en was eigenlijk ook verbaasd dat dit onderdeel was van het abonnement. Maar de toegevoegde waarde van de sessies heeft me echt verrast!”

“De samenwerking gaat heel goed. Het is een pragmatische invulling en Luuk is nu al echt onmisbaar voor Nebo. Dat is soms wel lastig omdat hij niet fulltime aanwezig is. Soms ben je dus afhankelijk van zijn agenda qua aanwezigheid. Daar hebben we ondertussen gewoon goede afspraken over en ook als hij er niet fysiek is, is hij wel beschikbaar.”

De toekomst

“Als we de komende jaren verder groeien, dan verwacht ik een fulltime CFO in dienst te hebben. Ik heb nu ervaren dat het financiële onderdeel en die specialistische kennis echt essentieel is in een groeiend bedrijf. In de ideale situatie heb ik dan over een paar jaar een extra compagnon met een CFO-achtergrond.”

“Met een CFO van CFOLab krijg je een professional die met een frisse blik naar de materie kijkt. Hij of zij stelt de juiste vragen en dat helpt om de juiste beslissingen te nemen. Ze vragen meer door en zijn proactief. Dat zet je echt aan het denken!”