Zoeken naar

Diane van Roozendaal

Na ruim 10 jaar ervaring bij de ING Bank en 6 jaar bij BUas (Breda University of applied sciences) zocht ik een uitdaging bij een kleinere organisatie waar ik meer impact kan maken.

 

Bij de bank waren we met een klein team verantwoordelijk voor complexe financieringsstructuren veelal behorende bij bedrijfsovernames. Ook had ik intensief contact met ondernemer. Dat maakte die functie boeiend: je was niet alleen bezig met de ‘harde cijfers’, juist ook met het analyseren van ‘softe informatie’. Die is minstens zo relevant is bij een bedrijfsovername.

 

Bij BUas was ik zowel business controller als adviseur van College van Bestuur. Het interessante in die rol was het managen van de verschillende belangen. De waarde van goed communiceren werd me daar goed duidelijk.

 

 

Waarom heb je voor CFOLab gekozen?

In grotere organisaties is je persoonlijke toegevoegde waarde niet altijd direct zichtbaar of voelbaar. En er spelen vaak ook politieke belangen. Dat is zowel interessant als frustrerend. Ik merkte dat ik meer impact wilde maken als financial in een kleinere organisatie. Met behulp van een loopbaan coach ben ik gaan kijken naar wat ik leuk vind, waar ik goed in ben en wat ik zoek. Dit kwam allemaal samen in de vacaturetekst van CFOLab. En na een kennismakingsgesprek was ik helemaal enthousiast.

Ik was toe aan een volgende stap in mijn carrière en wil zichtbaar impact maken. Als CFO in het MKB kun je dat zeker. Ook de combinatie tussen strategie en operatie vind ik interessant. Een CFO op afstand, zoals je dat bij grotere bedrijven ziet, lijkt me minder boeiend. Met enige regelmaat zelf met je poten in de modder staan, zorgt er volgens mij voor dat je betrokkenheid en toegevoegde waarde groter is. Je weet dan nog beter wat er speelt.

Dat past goed bij me: ik ben geen ‘harde’ financial. Ik vind juist de combinatie tussen (de vertaling van) cijfers en mensen heel prettig. Dat maakt de rol van CFO in het MKB impactvol.

En daarnaast is het sparren met collega financials ook iets dat me aantrok in de functie. Ons vakgebied is breed en je kunt niet overal gespecialiseerd in zijn. Collega’s betrekken bij projecten of van hen leren is super waardevol voor jezelf, maar ook voor de ondernemers waar je voor werkt.

 

Wat is je eerste indruk?

Voorafgaand aan mijn officiële start heb ik al wat inhoudelijke sessies en borrels mogen bijwonen. Ik ben onder de indruk van de kwaliteit van de collega’s. Het is echt een goede mix. Alle specialisaties binnen finance zijn vertegenwoordigd. En de events zorgen ervoor dat je je ook verbonden voelt met het team.

Iedere zes weken behandelen we in kleinschalige sessies een onderwerp dat zich richt op finance, control of data. En daarnaast hebben we ieder kwartaal een event waarbij we ook ingaan op de ontwikkelingen binnen CFOLab zelf. Dat vind ik ook heel interessant. Natuurlijk geven Ruud en Michiel richting aan het bedrijf en concept, maar je mag echt meedenken. Je hebt invloed op de toekomst van het concept. Dat waardeer ik enorm!

 

Wat is volgens jou de toegevoegde waarde van CFOLab voor klanten?

Het is de perfecte oplossing voor bedrijven die in ontwikkeling zijn, groeien of de volgende stap willen zetten. Organisaties die te klein zijn om een CFO fulltime aan te nemen, maar te groot zijn of worden om geen strategische, financiële partner in dienst te hebben.

Met het concept haal je niet alleen een professional in huis, maar een heel team met kennis en expertise. En dat voor een heldere prijs. All-in-one.

 

Bij welke bedrijven kom jij tot je recht?

 

Gevoelsmatig denk ik dat ik goed pas bij een productie- of handelsbedrijf. Maar eigenlijk zijn alle familiebedrijven met ambitie interessant. Zeker als ze inzien dat je als CFO toegevoegde waarde kunt leveren.

Ik vind het interessant om te zien hoe bedrijven georganiseerd zijn en waar ze onderscheidend in zijn. Ik vorm altijd graag eerst een beeld, stel veel vragen en onderzoek dan de behoefte. Daarna lijkt het me interessant om de rol van CFO verder uit te breiden in zo’n organisatie.

 

 

Waar ik energie van krijg? Ik krijg energie van het vertalen van de cijfers in de breedste zin van het woord naar een logische, begrijpelijke analyse waar het bedrijf verder mee kan. En dat ligt tevens op het snijvlak van strategie en operatie. De veelzijdigheid van de functie spreekt me ook erg aan. Het is leuk om dingen te doen waar je al goed in bent, afgewisseld met taken waar je even opnieuw in moet duiken. Soms ook door het aan een collega te vragen, die wel die ervaring en expertise heeft. Deze functie is voor mij de perfecte volgende stap!

 

Meer weten over de collega’s bij CFOLab? Kijk dan bij Ons Team.