Zoeken naar

Michiel van Dijk

Ik kom uit een ondernemersgezin. Mijn ouders hadden een eigen bedrijf in textiel. Mijn broers wilden het familiebedrijf in, maar ik had andere plannen. Tijdens mijn studie Economie en Sociale Psychologie kwam het familiebedrijf in zwaar weer. Toen is eigenlijk mijn fascinatie ontstaan om bedrijven te helpen om te veranderen.

Ik heb veel geleerd van Prof. dr ir. Hans Wissema tijdens mijn periode bij de WissemaGroup. Middels een Management Buy Out heb ik met drie collega’s dit bedrijf uiteindelijk overgenomen. Later heb ik samen met Prof. dr. Jan Adriaanse een nieuw bedrijf opgericht in verandermanagement. We combineerden wetenschap met de praktijk. In die periode leerde ik Ruud kennen. Als adviseur kwam ik vaak te laat binnen; de problemen waren dan al geëscaleerd. Het bedrijf was in zwaar weer en aan ons de taak om dit – samen met de eigenaar – te herstellen. Ik dacht dan steeds; waren we maar eerder betrokken. We hadden dan veel ellende kunnen voorkomen. Het voelde daarom ook logisch om in 2016 samen met Ruud verder te gaan. Met CFOLab kunnen we namelijk voorkomen dat bedrijven in de problemen raken. We richten ons erop om vooral de groei mogelijk te maken!

Wat is volgens jou de toegevoegde waarde van CFOLab voor klanten?

Ik heb veel bedrijven in zwaar weer gezien en geholpen om te veranderen. De individuele redenen waarom een bedrijf in zwaar weer komt, zijn heel verschillend.

Overkoepelend zie je wel een aantal belangrijke thema’s:

– Ze hebben de aansluiting met de markt verloren (veranderende vraag of meer concurrentie)
– Ze hebben de finance afdeling en/of rapportage niet op orde
– Er is sprake van verspilling en/of een te hoge kosten structuur
– Er zijn spanningen in de top over de te volgen koers. In familiebedrijven zie je dat dit ook door de verschillende generaties heen een rol kan spelen
– En als laatste de externe omstandigheden zoals conjunctuur, corona etc. Deze noem ik als laatste omdat uit onderzoek blijkt dat ondernemers deze factor vaak als katalysator van de problemen zien. Maar dat het structurele probleem in de voorgaande punten zit besloten. Dat is eigenlijk goed nieuws! De voorgaande punten zijn factoren die je zelf kan beïnvloeden!

CFOLab helpt op al van de genoemde punten en maakt MKB bedrijven daarmee klaar voor groei. De CFO’s worden echt onderdeel van het MT en hebben invloed op de strategie. Ook zorgen zij dat de basis op orde is. Mijn rol, als verandermanagement expert, is veelal toekomstgericht en adviserend.

finance, tips, winst, groei

Wij ondersteunen ondernemers bij hun ambities en zorgen ervoor dat ze ‘in control’ zijn. Samen bepalen we de juiste KPI’s. Strategische beslissingen alleen nemen kan eenzaam en spannend zijn. Het is ontzettend leuk om een ondernemer daarbij te ondersteunen en waar nodig te adviseren. Binnen ons team is er altijd wel iemand die een soortgelijke situatie al eens heeft meegemaakt.

Ik ben daarnaast als docent verbonden aan de Nyenrode Business Universiteit. Tja dat krijg je als je door professoren bent opgeleid in het advies vak. Nieuwe bedrijfskundige inzichten ontstaan naar mijn stellige overtuiging zowel in de praktijk als ook in de theorie. Het is mooi om ondernemers hier van te laten profiteren.

 

Waarom CFOLab begonnen?

Bij mijn vorige bedrijf kwam ik als adviseur dus te laat aan de tafel. Het kwaad was al geschied en de taak was om de schade te beperken. Ruud zijn ‘bezwaar’ was dat hij als accountant op een te grote afstand stond om echt impact te maken. In het huidige concept van CFOLab lossen we beide problemen op. We zijn tijdig betrokken en kunnen van binnen uit relevant zijn. Dat is ontzettend leuk én dankbaar om te doen!

 

Waar ben je trots op en hoe zie je de toekomst?

Ik ben heel trots als ik de reviews lees van de ondernemers waar een van onze CFO’s bij betrokken is. Onze opdrachtgevers zijn echte ambassadeurs. We hebben impact en daar zijn ondernemers heel blij mee. En dat maakt me trots. Het team is goed op stoom. Het zijn professionals waar je ook nog eens goed mee kunt lachen. Humor is een belangrijke smeerolie in de samenwerking. In de toekomst hoop ik dat het team nog verder uitgebreid wordt en dat we nog meer ambassadeurs mogen toevoegen aan ons netwerk.

Ik ben enthousiast over het team en ons concept. We kunnen ondernemers echt helpen en inzicht bieden. We krijgen waardering en positieve feedback van onze ambassadeurs. Ruud en ik geven die waardering met heel veel plezier ook aan het team!

Meer weten over de collega’s bij CFOLab? Kijk dan bij ons team!