Zoeken naar

Ruud van Helden

Ik ben opgegroeid op een boerderij. Als gezin werkten we allemaal mee en hadden daardoor ook tijd met en voor elkaar. Binnen de kaders van het boerenleven genoten mijn ouders ook van de vrijheid die het ondernemerschap met zich meebracht. Het harde werken begon wel zijn tol te eisen en mijn ouders hebben de keuze gemaakt om een deel van het boerenbedrijf af te stoten. Stap voor stap wenden ze aan hun nieuwe leven en ze begonnen te genieten van de vrijheid die dat bood. Helaas verongelukte mijn broer kort daarna in september 2002. Dat was een hele heftige periode voor ons. Ik heb daar uiteindelijk wel een belangrijke les van geleerd. Werk met plezier; je weet immers nooit wanneer het leven ophoudt.

In 2002 ben ik gestart bij Govers Accountants en Adviseurs. Ruim 10 jaar heb ik als accountant gewerkt en de laatste jaren ook als partner. In de gemengde praktijk, zoals dat toen nog heette. Dus niet alleen in de audit-, maar ook in de samenstel- en adviespraktijk. Mooie projecten voor mooie klanten. Door de toenemende regeldruk kwam de nadruk steeds meer op de audit te liggen. Ik kreeg daardoor meer en meer het idee dat mijn werkzaamheden voor klanten te weinig toegevoegde waarde hadden, terwijl ik wel veel uren maakte.

Ondertussen startte ik samen met Marleen een gezin. Dit alles zorgde ervoor dat ik het plezier in mijn werk begon te verliezen. Ik zag genoeg kansen bij opdrachtgevers, maar had niet de tijd en rust binnen mijn rol als controlerend accountant om daar in te duiken. Het werd tijd voor de volgende stap.

In 2013 ben ik daarom voor mezelf begonnen. Dat was het begin van CFOLab. Als eigen ondernemer heb ik de vrijheid om precies datgene te bieden aan opdrachtgevers dat écht waarde toevoegt. Binnen CFOLab heb je de flexibiliteit om die toegevoegde waarde zelf in te delen. Je beheert je eigen agenda. Dat maakt de werk-privé balans beter. Ik heb nu niet alleen plezier in mijn werk, maar ook met met gezin; Marleen en onze drie prachtige jongens.

Toegevoegde waarde leveren en dat combineren met plezier. Daar geloven we allemaal in.

Wat is volgens jou de toegevoegde waarde van CFOLab voor klanten?

Binnen het MKB gebeurt er van alles. De markten veranderen, personeel is moeilijker te vinden, het bedrijf wordt deels verkocht, er is externe financiering benodigd of een zoon of dochter wordt directeur. Binnen deze dynamiek heeft een CFO een enorme toegevoegde waarde. Echter, de bedrijven zijn vaak nog te klein om een CFO met ervaring de juiste uitdaging te kunnen bieden. De vraagstukken zijn echter te complex voor een business controller. Het abonnement van CFOLab biedt de oplossing. Wij maken het mogelijk voor MKB-ers om een ervaren CFO toe te voegen aan het MT. Een CFO maakt meer op orde dan alleen de administratie en rapportages. Dat is uiteraard wel de fundering, maar een CFO scherpt de strategie aan op basis van financiële inzichten. Zo wordt het business model toekomstbestendig.

Ook opdrachtgevers profiteren van de vrijheid en flexibiliteit van het concept. Wij geloven niet in uurtje, factuurtje. We geloven in het leveren van toegevoegde waarde. En dat kost de ene maand of week simpelweg meer tijd dan in een andere periode. Het is voor een ondernemer prettig om te weten waar hij financieel aan toe is. Daarom werken we wel met een vast maandelijks abonnement. En onze dienstverlening is daarbij niet afhankelijk van een bepaald aantal uur, maar van de vraag of uitdaging die leeft bij hem of haar.

Wat houdt de dienstverlening precies in?

Binnen het MKB gebeurt er van alles. De markten veranderen, personeel is moeilijker te vinden, het bedrijf wordt deels verkocht, er is externe financiering benodigd om de groeiambities te realiseren of te versnellen, of een zoon of dochter komt in het bedrijf. Binnen deze dynamiek heeft een CFO een enorme toegevoegde waarde. Echter, de bedrijven zijn vaak nog te klein om een CFO met ervaring de juiste uitdaging te kunnen bieden. De vraagstukken zijn echter te complex voor een business controller. Het abonnement van CFOLab biedt de oplossing. Wij maken het mogelijk voor MKB-ers om een ervaren CFO toe te voegen aan het MT.

Een CFO maakt meer op orde dan alleen de administratie en rapportages. Dat is uiteraard wel de basis, maar een CFO scherpt de strategie aan op basis van financiële inzichten. Zo wordt het business model toekomstbestendig. Ook opdrachtgevers profiteren van de vrijheid en flexibiliteit van het concept. Wij geloven niet in uurtje, factuurtje. We geloven in het leveren van toegevoegde waarde. En dat kost de ene maand of week simpelweg meer tijd dan in een andere periode. Het is voor een ondernemer prettig om te weten waar hij financieel aan toe is. Daarom werken we wel met een vast maandelijks abonnement. En onze dienstverlening is daarbij niet afhankelijk van een bepaald aantal uur, maar van de vraag of uitdaging die leeft bij hem of haar.

Onze dienstverlening en toegevoegde waarde verschilt van bedrijf tot bedrijf en soms ook van week tot week. Bij aanvang is het van belang dat de fundering op orde is. Is dat nog niet zo? Geen probleem! Onze CFE (Chief Financial Enabler) maakt van chaos orde. Zij zorgt ervoor dat de administratie, tooling en rapportages in orde zijn. Uiteraard in nauwe samenwerking met de administratie of finance afdeling. Onze CFO wordt vervolgens echt de sparringpartner binnen het MT. De kansen en uitdagingen worden op dat niveau besproken en uitgevoerd. En dat is heel divers; van overname tot externe financiering en van andere markten benaderen tot herstructurering van een organisatie. Binnen CFOLab is er altijd een collega die een soortgelijk traject al eerder meegemaakt heeft. Iedere opdrachtgever van CFOLab profiteert van die interne kennis en kunde.

Daarnaast is de rol van Michiel heel belangrijk. Michiel is mijn compagnon en expert op het gebied van strategische positionering, organisatie inrichting en verandermanagement. Hij leidt met veel plezier en succes diverse heissessies en brainstorms. Maar kan ook een uitgebreid verandertraject begeleiden binnen MKB-organisaties. Zo faciliteren wij groei. Voor een vast bedrag per maand.

Waar ben je trots open hoe zie je de toekomst?

Ik ben vooral trots op het team en de toegevoegde waarde die wij leveren. Het concept is sterk en wordt gewaardeerd door onze klanten. De vrijheid, kennis, kunde en flexibiliteit maakt ons een leuke werkgever én stelt ons in staat om de juiste toegevoegde waarde te leveren. We hebben echt iets te bieden voor zowel (toekomstige) collega’s als opdrachtgevers. En dat willen we in de toekomst nog verder uitbouwen.

 

Ik zie bijna dagelijks bevestiging van het concept van CFOLab. We hebben een leuk, gezellig én professioneel team dat helemaal op stoom is. We leveren iedere dag toegevoegde waarde en dat zien onze klanten ook. Dat maakt het werken leuk. En plezier hebben in je werk is zoveel waard!

 

Meer weten over de collega’s bij CFOLab? Kijk dan bij Ons Team.