Zoeken naar

De Toegevoegde Waarde van een CFO voor Roos Groep

Tom Roos is nu nog operationeel directeur bij Roos Groep, maar vanaf 2023 wordt hij de nieuwe CEO.

De Roos Groep is ruim 65 jaar geleden opgericht door zijn opa. Naast een nieuwe directeur wordt ook de organisatiestructuur aangepast. De organisatie zit dan ook volop in een transitie. Dat maakt de toegevoegde waarde én de noodzaak voor een goede CFO nog groter.

 

“Gelukkig is CFOLab al enige tijd betrokken bij de Roos Groep,” aldus Tom Roos.

 

 

Strategisch én pragmatisch

“Op interim basis hebben we jarenlang een CFO in het MT gehad. Na zijn vertrek viel er cruciaal gat voor de voortgang van de organisatie. Ik wilde graag iemand die niet alleen strategisch sterk is, maar ook pragmatisch is. Iemand die snel ziet wat er moet gebeuren, bedenkt hoe dit moet gebeuren en ook direct doorpakt en de aanzet geeft voor de uitvoering.”

“Ik heb overwogen om iemand fulltime aan te nemen. Hij of zij kreeg dan een duo rol, waarbij er strategisch nagedacht moet worden en administratieve werkzaamheden verricht moesten worden. Maar al snel bleek dat onhaalbaar. Een ervaren CFO wordt nu eenmaal niet enthousiast van facturen inkloppen. Ik heb advies ingewonnen bij ons accountancy kantoor en bij strategische adviseurs. Zo kwam CFOLab op mijn pad. De klik met het concept en ook met Milou was er direct. We besloten voor CFOLab te gaan. En ik ben nog steeds heel blij met die keuze!”

 

Van inzicht tot aansturing

“Officieel hebben we maar 1,5 dag een CFO, maar voor mijn gevoel is Milou er altijd. In de eerste periode merkte ik al meteen dat er meer overzicht was. En Milou kan ook precies toelichten hoe we ervoor staan. Ik ben geen financial, maar ik kan aardig overweg met alle dashboards en rapportages. Milou heeft bij ons een sterke rechterhand, die veel operationeel werk op zich neemt. Dat zorgt ervoor dat Milou ook echt toegevoegde waarde kan hebben in die anderhalve dag. Mede door haar aansturing wordt de hele week gewerkt aan het rapporten van verschillende financiële data. Zo kan haar team aan de slag, ook als Milou fysiek niet aanwezig is.”

“Belofte is belofte bij Milou. Als iets voor het weekend afgerond moet zijn, dan zet zij direct een extra stap om die deadline te halen. Dat waardeer ik enorm!”

 

De frietzak structuur

“We zijn bezig met een verandering in onze organisatiestructuur; die een traditioneel organogram naar het frietzak model. Het frietzak model is een van de factoren die Jumbo succesvol maken. Het model zet de klant bovenaan en niet de directie. Na de klant komen de medewerkers die direct klantcontact hebben en zo pel je het model af tot MT en directie.”

 

“Dat principe gaan we ook deels bij de Roos Groep toepassen. Het idee is dat je de laag boven je optimaal faciliteert, zodat zij hun werk goed kunnen doen. Je zorgt dus voor de juiste processen en automatisering. Ook geef je de laag boven je autonomie en flexibiliteit om hun rol goed te vervullen. Als iedereen dat doet, dan krijg je uiteindelijk tevreden klanten. En dat is belangrijk voor de continuïteit van je organisatie.”

 

“Onze CFO Milou heeft ook in dit proces een belangrijke rol. Ze is een sparringpartner en schakelt snel. Ze overziet ook wat keuzes voor consequenties kunnen hebben. Ook Michiel is vanuit CFOLab betrokken. Hij neemt een enorme bak aan ervaring mee en daar kunnen wij in deze verandering veel van leren.”

 

“Het is en wordt een uitdagende tijd, maar met CFOLab heb ik de ideale strategische en financiële sparringpartner in huis.”

“Voor een MKB organisatie in transitie heeft CFOLab een enorme toegevoegde waarde. Maar eigenlijk is het concept interessant voor alle organisaties die voldoende omzet draaien om hierin te investeren. Het voegt echt waarde toe.”

 

Benieuwd naar onze toegevoegde waarde? Lees dan meer over ons abonnement.