Zoeken naar

De strategische keuze van Proof Adviseurs voor CFOLab

In 2015 begon Florian Theissen samen met twee compagnons Proof Adviseurs. Het bedrijf richt zich op samenwerkingsvraagstukken op maatschappelijke doelen. Bijvoorbeeld als je met twee of drie verschillende partijen iets wilt ondernemen om de jeugdzorg te verbeteren. Vaak gaat het hierbij dan om (semi-)overheidsinstellingen.

“Samenwerken gaat niet altijd vanzelf. Wij hebben er ons vak van gemaakt samenwerking te laten slagen!”

“Ik ben een generalist met een mr. Titel. Van huis uit jurist, in mijn carrière als organisatieadviseur steeds breder geworden. Ik weet genoeg van samenwerkingsvormen, ketensamenwerking, sociaal domein, duurzaamheid, het openbaar bestuur en taken en bevoegdheden, maar finance, daar ligt mijn hart niet. Maar als ondernemer moet je dat toch goed organiseren. “

CFOLab is sinds 2017 betrokken bij Proof Adviseurs. “Ruud heeft een financiële scan gemaakt van onze organisatie. En hij legde direct de pijnpunten bloot. Wij hadden zelf te weinig inzicht in bijvoorbeeld onderhanden werk, verlieslijdende projecten of liquiditeitsprognoses. Het leek ongrijpbaar. Door onze eigen achtergrond en expertise had het ook niet voldoende prioriteit.”

Voor Proof was de noodzaak en toegevoegde waarde van een financiële expert helder. “We hadden vertrouwen in Ruud en sindsdien is CFOLab dus aan boord.”

Bewust gekozen

“Wij focussen ons bewust op datgene waar we goed in zijn: het verbeteren van samenwerkingsverbanden met maatschappelijke doelen. We hebben alleen collega’s in dienst die onderdeel uitmaken van het primaire proces. Alle ‘interne functies’ besteden we uit. Van HR tot het secretariaat. En dat geldt dus ook voor finance. Dat besteden we – geheel naar tevredenheid – uit aan CFOLab.”

“Ik geloof echt in deze filosofie. We gaan samenwerkingen aan met experts. Zij hebben de drive om hun tijd zo efficiënt mogelijk in te zetten. Ze verzanden niet in interne strubbelingen, maar blijven kritisch op hun eigen werk. Daarnaast zit waarde toevoegen echt in het DNA van CFOLab.”

Operationeel en strategisch

Sinds een jaar of 3 is ook Melissa betrokken bij Proof. Melissa is CFE, oftewel financial controller. “Melissa is echt een aanpakker. Ze is kundig, maar ook echt betrokken. Dat merk je als ze hier fysiek is, maar ook als ik haar met een probleem bel. Ze lost het probleem op – ook als ze eigenlijk op dat moment niet voor PROOF werkt. Het voelt altijd als echte collegialiteit, geen enkel verschil met de andere collega’s.”

“Going concern, lopende zaken, dat regelt Melissa. Zo geeft Melissa inzicht in de omzet per maand, de verdeling per project en welke acties we kunnen nemen. Naast financiële rapportages helpt Melissa ook bij het doorrekenen van business cases of huurcontracten. Waar nodig is ook Ruud nog betrokken. Bijvoorbeeld toen één van de drie compagnons op een gegeven moment uitstapte. Daar heeft Ruud geholpen met de financiële afhandeling. Ruud is ook de sparring partner of financieel strategische vraagstukken.“

“Sommige vraagstukken zijn intensiever en CFOLab is daarin flexibel. In die periode krijg je meer ondersteuning. En is het daarna weer rustig, dan schakelen ze weer af.”

 

Aan het stuur

We zijn begonnen met drie compagnons, allen met een juridische achtergrond. We hadden weinig gevoel voor cijfers. Dit is echter wel van belang als je een onderneming begint. Je moet een financiële administratie opzetten. Het facturatieproces was belegd bij een externe partij. Maar we hadden eigenlijk te weinig overzicht en inzicht.

Welke fixed price projecten waren succesvol? En welke niet? We hadden meestal te laat door als het budget was overschreden, als we iets nog niet gefactureerd hadden of als we teveel uren gemaakt hadden op een project. Er waren allerlei blinde vlekken in de administratie.”

“De financiële scan van Ruud bevestigde dit. Hij vond een aantal van die blinde vlekken én kon ons ook nog eens adviseren hoe we het beter konden doen.”

“Bij CFOLab werken experts. Zij zijn niet alleen beter in finance, maar doen het daardoor ook nog eens sneller dan wij. Zowel op strategisch als operationeel vlak. Een groot bijkomend voordeel is dat ik hierdoor meer tijd over hou voor mijn eigen werk.”

“We zijn nu in control. We worden niet meer overvallen door financiële tegenslagen. We zien waarom projecten succesvol zijn en we zien tijdig wanneer we niet op schema lopen. We grijpen in en zijn dus anticiperend.”

 

“Ik beveel CFOLab regelmatig aan bij andere ondernemers. De dienstverlening van CFOLab past binnen mijn eigen filosofie en de kunde en expertise heeft ons echt al veel gebracht.”

 

 

De Toegevoegde Waarde van een CFO voor Roos Groep

Tom Roos is nu nog operationeel directeur bij Roos Groep, maar vanaf 2023 wordt hij de nieuwe CEO.

De Roos Groep is ruim 65 jaar geleden opgericht door zijn opa. Naast een nieuwe directeur wordt ook de organisatiestructuur aangepast. De organisatie zit dan ook volop in een transitie. Dat maakt de toegevoegde waarde én de noodzaak voor een goede CFO nog groter.

 

“Gelukkig is CFOLab al enige tijd betrokken bij de Roos Groep,” aldus Tom Roos.

 

 

Strategisch én pragmatisch

“Op interim basis hebben we jarenlang een CFO in het MT gehad. Na zijn vertrek viel er cruciaal gat voor de voortgang van de organisatie. Ik wilde graag iemand die niet alleen strategisch sterk is, maar ook pragmatisch is. Iemand die snel ziet wat er moet gebeuren, bedenkt hoe dit moet gebeuren en ook direct doorpakt en de aanzet geeft voor de uitvoering.”

“Ik heb overwogen om iemand fulltime aan te nemen. Hij of zij kreeg dan een duo rol, waarbij er strategisch nagedacht moet worden en administratieve werkzaamheden verricht moesten worden. Maar al snel bleek dat onhaalbaar. Een ervaren CFO wordt nu eenmaal niet enthousiast van facturen inkloppen. Ik heb advies ingewonnen bij ons accountancy kantoor en bij strategische adviseurs. Zo kwam CFOLab op mijn pad. De klik met het concept en ook met Milou was er direct. We besloten voor CFOLab te gaan. En ik ben nog steeds heel blij met die keuze!”

 

Van inzicht tot aansturing

“Officieel hebben we maar 1,5 dag een CFO, maar voor mijn gevoel is Milou er altijd. In de eerste periode merkte ik al meteen dat er meer overzicht was. En Milou kan ook precies toelichten hoe we ervoor staan. Ik ben geen financial, maar ik kan aardig overweg met alle dashboards en rapportages. Milou heeft bij ons een sterke rechterhand, die veel operationeel werk op zich neemt. Dat zorgt ervoor dat Milou ook echt toegevoegde waarde kan hebben in die anderhalve dag. Mede door haar aansturing wordt de hele week gewerkt aan het rapporten van verschillende financiële data. Zo kan haar team aan de slag, ook als Milou fysiek niet aanwezig is.”

“Belofte is belofte bij Milou. Als iets voor het weekend afgerond moet zijn, dan zet zij direct een extra stap om die deadline te halen. Dat waardeer ik enorm!”

 

De frietzak structuur

“We zijn bezig met een verandering in onze organisatiestructuur; die een traditioneel organogram naar het frietzak model. Het frietzak model is een van de factoren die Jumbo succesvol maken. Het model zet de klant bovenaan en niet de directie. Na de klant komen de medewerkers die direct klantcontact hebben en zo pel je het model af tot MT en directie.”

 

“Dat principe gaan we ook deels bij de Roos Groep toepassen. Het idee is dat je de laag boven je optimaal faciliteert, zodat zij hun werk goed kunnen doen. Je zorgt dus voor de juiste processen en automatisering. Ook geef je de laag boven je autonomie en flexibiliteit om hun rol goed te vervullen. Als iedereen dat doet, dan krijg je uiteindelijk tevreden klanten. En dat is belangrijk voor de continuïteit van je organisatie.”

 

“Onze CFO Milou heeft ook in dit proces een belangrijke rol. Ze is een sparringpartner en schakelt snel. Ze overziet ook wat keuzes voor consequenties kunnen hebben. Ook Michiel is vanuit CFOLab betrokken. Hij neemt een enorme bak aan ervaring mee en daar kunnen wij in deze verandering veel van leren.”

 

“Het is en wordt een uitdagende tijd, maar met CFOLab heb ik de ideale strategische en financiële sparringpartner in huis.”

“Voor een MKB organisatie in transitie heeft CFOLab een enorme toegevoegde waarde. Maar eigenlijk is het concept interessant voor alle organisaties die voldoende omzet draaien om hierin te investeren. Het voegt echt waarde toe.”

 

Benieuwd naar onze toegevoegde waarde? Lees dan meer over ons abonnement. 

 

Financiële voorspelbaarheid in een dynamische wereld

Van Santvoort Bouw is een familiebedrijf en opgericht in 1924. Het bedrijf ontwikkelt, realiseert, onderhoudt en renoveert woningen en utiliteitsgebouwen. De directie bestaat uit Bas Oomen, Kees van Kuik en sinds oktober 2021 is Hans-Bart Olijhoek aan de directie toegevoegd. Hans-Bart is operationeel directeur.

Bas Oomen heeft in een eerder interview toegelicht waarom er behoefte was aan een parttime CFO. Van Santvoort groeide heel snel en was niet langer volledig in control. De samenwerking tussen CFOLab en Van Santvoort begon in mei 2018.

Is het abonnement ook iets voor jou? Lees hier meer over het abonnement van CFOLab.

Hans-Bart Olijhoek is nu ruim 6 maanden aan boord bij Van Santvoort. “Ik kom niet uit de bouwbranche. Ik heb 24 jaar bij Viggo gewerkt. Maar ik heb heel bewust voor Van Santvoort gekozen. Men noemt mij een verbinder en dat is precies waar de behoefte nu ligt.”

“Er is geen ‘big bang’ nodig. Van Santvoort draait goed en de mensen die er werken zijn trotse collega’s. Het ontwerp voor de strategie is eerder met Michiel gemaakt, maar voor het uitbouwen was nog extra slagkracht nodig. Ook is het belangrijk om continu een verbinding te hebben tussen de directie, strategie en de collega’s. Daar ligt voor nu mijn grootste rol. Ik krijg er ook energie van om zowel bedrijven als medewerkers te ontwikkelen.”

“Michiel heeft een belangrijke rol gespeeld in het verkenning- en verbindingsproces”

 

“Uit de strategiesessies met Van Santvoort bleek dat er een operationeel directeur nodig was. Michiel heeft een goede kijk op wat een bedrijf nodig heeft en wat iemand kan brengen. Hij heeft zowel met mij als met Bas en Kees gesprekken gevoerd. En hij had gelijk. We zijn een goede match!”

“Nu ik bij Van Santvoort werk zie ik ook wat CFOLab brengt. En dat is meer dan een correct jaarverslag. We zijn in control, mede dankzij CFOLab en Milou. Milou is scherp en snel. Ze brengt de organisatie echt verder. Ze helpt bij het voorspelbaar maken van de financiën. Dat is voor een bouwbedrijf ingewikkeld én hyper relevant. Zeker in een onzekere tijd zoals nu.”

“Daarnaast levert CFOLab meer dan financials. De financials zijn echte strategen en hebben daarmee een belangrijke stem in het MT. Dat is ook het unieke van CFOLab. Uiteraard heb je financieel een zwaargewicht in huis, maar ook de haarscherpe analyse op strategisch gebied is van enorme toegevoegde waarde. En Michiel versterkt die strategische rol vanuit zijn expertise.”

“Michiel prikkelt een directie. Hij stelt de juiste vraag. Altijd scherp en soms als ‘advocaat van de duivel’. En dat is stiekem precies wat je nodig hebt om de beste strategische keuzes te maken.”

 

“Voor bedrijven die de volgende stap in hun ontwikkeling willen zetten, is CFOLab het perfecte concept. Je bent financieel in control en je weet hoe je de strategie kunt bijsturen om duurzaam te groeien. Zelf ben je (nog) niet in staat om een CFO van niveau te boeien en te blijven binden, maar dankzij het abonnement van CFOlab kun je wel een expert aan je MT toevoegen. Ik hoop dat CFOLab ons nog jaren blijft uitdagen en verrassen.”

“Ik raad het dan ook iedereen aan.”

IP Parking leunt met een gerust hart op de CFO

Samen met zijn vader is Jimmy Smulders in 2005 IP Parking begonnen. Zijn vader had kennis en ervaring binnen betaald parkeren en Jimmy had verstand van internet. Zo ontstond ook de naam IP Parking. Het bedrijf groeide en groeit hard. Er was meer grip op finance nodig.

Het is fijn als je bedrijf groeit, maar het belang van finance groeit dan ook. Je kan het er niet meer ‘bij’ doen. Je moet weten hoe je er financieel voorstaat en welke keuzes – vanuit financieel oogpunt – de beste zijn. Toen begon de zoektocht naar de juiste invulling.

Is het abonnement ook iets voor jou? Lees hier meer over het abonnement van CFOLab.

“Je wordt doorgaans geen ondernemer om finance te managen”

“We zijn een familiebedrijf, waarbij ik graag de juiste mensen op de loonlijst heb. Zeker voor een functie zoals die van CFO. Dat is toch een functie waarbij vertrouwen echt heel belangrijk is. Het voelde in eerste instantie niet goed om dat uit te besteden. Maar ik kon geen geschikte CFO vinden, die betaalbaar was én een interessante uitdaging zag in IP Parking. Mijn zoektocht leidde uiteindelijk toch naar een externe partij.”

“Ik kon zelf geen geschikte CFO vinden”

“Ik begon zeker een beetje sceptisch aan de samenwerking met CFOLab. De positieve ervaring van Martin Damen (directeur van Opvallers) heeft me over de streep gehaald. Maar het concept heeft zich inmiddels echt bewezen. Dat heeft wel even geduurd, als ik eerlijk ben. Na 9 maanden ging de eerste CFO weg. Hij had een andere functie gevonden. Toen zat ik wel even met mijn handen in het haar. We waren net goed op stoom… Maar toen begon Kai en dat klikte meteen.”

“Ik dacht voorheen dat CFO’s een beetje suffe accountants waren. Dat bleek een misvatting. De CFO’s van CFOLab zijn veel meer dan financiële experts. Ze zijn veel breder. Kai heeft naast financiële skills ook echt leiderschapsvaardigheden en hij stuurt het team dan ook perfect aan. Hij is een analyticus en wil problemen en uitdagingen echt doorgronden. Hij denkt na over het business model en de implicaties daarvan op de dagelijkse gang van zaken. Hij is echt betrokken én onderdeel van de directie.”

De CFO speelt een rol bij de strategie, maar daar ligt ook een rol voor Michiel. “Als directie ben je altijd bezig met de toekomst. Je kijkt vooruit. Daar ligt een belangrijk rol voor de CFO, maar vanuit CFOLab speelt ook Michiel een grote rol. We denken na over een herpositionering en het structureren van de organisatie. Michiel stelt de juiste vragen en geeft waardevol advies. Dat maakt het abonnement van CFOLab een stuk breder.”

“Niet alleen de rol van CFO is breder dan ik dacht, ook het abonnement omvat meer dan een CFO”

Het abonnement is voor Gen25 de perfecte oplossing

Gen25 is de technologische partner voor bedrijven die met innovatieve clouds zoals Salesforce en AWS betere klantrelaties willen realiseren én efficiënter willen werken. Gijs Martens is directeur-eigenaar en heeft het bedrijf de afgelopen jaren een snelle groei zien doormaken.

Is het abonnement ook iets voor jou? Lees hier meer over het abonnement van CFOLab.

“Anderhalf jaar geleden groeiden we door van 50 naar ruim 60 medewerkers. Het doel is om naar 100 medewerkers door te groeien. We hadden daarom een andere financiële discipline nodig. We hadden een financial controller in dienst, maar hij had elders een uitdaging gevonden. We hadden iemand nodig die inhoudelijk sterk was, snel op stoom en direct beschikbaar. Via het investeringsfonds kwamen we in contact met CFOLab. En dat bleek het antwoord op onze uitdaging.”

“We hebben de voordelen van een externe, ervaren expert – die zich als een interne collega opstelt”

“Het gat dat viel nadat onze financial controller weg was, hebben we eerlijk gezegd nauwelijks gemerkt. Daar waren we zelf ook verbaasd over. Rapportages, liquiditeitsbegrotingen, analyses en advies rondom investeringsbehoeftes gingen eigenlijk gewoon door.”

“Het abonnement van CFOLab is transparant. Je weet wat het kost. Het is ook direct opzegbaar en dat zegt iets over het vertrouwen in het eigen concept. De CFO’s van CFOLab zijn kundig, maar kunnen ook de vertaalslag maken naar directie en Raad van Commissarissen. Analyses, rapportages en scenario’s zijn helder. Ik hoef eigenlijk nooit om uitleg te vragen. Ik heb ook echt het gevoel dat de CFO’s naast me staan, maar zowel Ruud als Marloes zijn ook mondig én kundig genoeg om voor me te gaan staan. Het is nog niet voorgekomen, maar ik weet zeker dat ze me ook proactief adviseren bij riskante beslissingen.”

“Analyses en rapportages zijn helder; ik hoef eigenlijk nooit om uitleg te vragen”

“De CFO’s van CFOLab zijn experts, maar het is ook nog eens prettig werken. Ruud weet precies waar ik naar op zoek ben en ik hoef alles maar één keer te vragen. Dat schakelt heel prettig. Ik kan me voorstellen dat op de lange termijn een CFO op de loonlijst de voorkeur gaat hebben. Als je 3 dagen in de week een CFO nodig hebt, dan ben je het concept ontgroeit”.

“Het schakelt ook gewoon heel prettig”

“Ik beveel CFOLab zeker aan. Ik weet zeker dat er minder bedrijven in de financiële moeilijkheden komen, als ze gebruik maken van de kennis, kunde en ervaring van CFOLab. Grip op je financiën is toch een soort van kompas. Financiële inzichten en adviezen zijn essentiële stuurinformatie. Een CFO kan dit bieden, maar het is voor ons bedrijf nog geen fulltime functie. Het abonnement van CFOLab is voor nu de perfecte oplossing.”

“Er zouden minder bedrijven in financiële moeilijkheden komen, als ze gebruik maken van de kennis en expertise van CFOLab”

We wilden een CFO die ons aanduwt

Waarom heeft een familiebedrijf van bijna 100 jaar oud (sinds 1924) een parttime CFO nodig? “Om na een periode van snelle groei,”, zegt directeur Bas Oomen van Van Santvoort, “financieel weer in control te komen. In 2016 zetten we 16 miljoen om, in 2020 zal dat 35 miljoen zijn. Dat betekent nogal wat voor je organisatie. Een relatie tipte me: misschien CFOLab eens bellen.”

Dat was mei 2018. “Een maand later was Christian van CFOLab onze parttime CFO en later lid van het management team in oprichting. We hebben de financiële controle terug en met Michiel van Dijk, ook CFOLab, hebben we inmiddels onze strategie aangescherpt. Bovendien heeft CFOLab snel voor tijdelijke ondersteuning gezorgd toen er bij ons door zwangerschapsverlof capaciteit wegviel. CFOLab heeft dus op drie vlakken waarde toegevoegd.”

Is het abonnement ook iets voor jou? Lees hier meer over het abonnement van CFOLab.

Eerst de basis op orde

Na een kennismakingsrondje heeft Christian eerst een quickscan gemaakt. Daar kwamen twee prioriteiten uit voort. Hij wilde de jaarrekening zo snel mogelijk gemaakt hebben en hij wilde een helder inzicht in onze financiële positie. “Het laatste is bij bouwbedrijven wat lastiger dan bij veel andere bedrijven. Je weet nooit precies hoe projecten lopen, of er tegenvallers zijn, en wat er onder de streep overblijft. Per project kan er een gat zitten tussen de verwachting en het resultaat. Juist daarom moet de financiële administratie bovenop de ontwikkeling per project zitten. Toen we daar meer zicht op hadden, ontstond er rust.”

Dan bouwen aan structuur en strategie

“De volgende stap was het opzetten van een structuur waardoor we op elk moment een actueel overzicht van de financiële stand van zaken hebben. Die structuur staat er en daardoor zijn we financieel weer helemaal in control gekomen.

Op dat moment verraste CFOLab ons met een strategische heroriëntatie. Bij onze kennismaking had Michiel, de organisatiedeskundige van CFOLab, deze al aangekondigd. Maar de verrassing zat in de opbrengst.

Meer waarde

“Tijdens de strategische sessies met CFOLab hebben we bekeken wat goed is en wat beter kan. Alle processen zijn geëvalueerd en we hebben scenario’s gemaakt voor de toekomst. Maar we zijn er vooral achter gekomen, dat het ‘oude’ bouwbedrijf moet veranderen. We hebben altijd meerwaarde gezocht in het bouwen, de techniek zeg maar. Meer volume is meer omzet. Dan moet je dus blijven groeien in medewerkers. Maar het aantal vakmensen is beperkt. Als je dan toch iets aan je rendement wilt doen, moet je met de mensen die je hebt meer waarde toevoegen dan je altijd deed. Dus kun je onderzoeken welke wensen kopers hebben en hoe je daar slim maar ook klantgericht op kunt inspelen. Techniek blijft belangrijk, maar het commerciële verkoopproces komt steeds centraler te staan. Dat inzicht komt rechtstreeks uit de strategische sessies met Michiel.

Nieuwe inzichten komen altijd met nieuwe vragen. Bij ons ook. Daarom is meteen een aantal slagvaardige werkgroepen op zoek gegaan naar antwoorden. Dat proces loopt momenteel nog. We zij dus samen op weg naar verbetering. Een mooi proces, dat heel goed past bij onze cultuur.”

Tijdelijk extra capaciteit

Terwijl Christian bouwde aan een nieuwe financiële structuur, gingen twee medewerkers van de finance-afdeling van Van Santvoort met zwangerschapsverlof. “En daar werd ik nog een keer verrast door CFOLab”, zegt Bas, “want bijna per direct kon er een Chief Financial Enabler van CFOLab aan de slag, die met Christian afstemde welke input hij nodig had en daarvoor zorgde. Zo kunnen zaken dus heel efficiënt opgelost worden.”

 

Je moet met de mensen die je hebt meer waarde toevoegen dan je deed.

Bas Oomendirecteur Van Santvoort

 

  • Van Santvoort Bouw
  • familiebedrijf

Van Santvoort Bouw is in 1924 opgericht door de heer Van Santvoort. Het familiebedrijf is sindsdien gevestigd in Veldhoven. Daar groeit het bedrijf en daar groeit ook een hoogopgeleid team van vakmensen die hun opgedane kennis en ervaring benutten als bouwstenen voor nieuwe projecten. Anno nu is Van Santvoort een regionale, veelzijdige speler in de woning- en utiliteitsbouw. Het bedrijf ontwikkelt, realiseert, onderhoudt en renoveert woningen en utiliteitsgebouwen.

Gebleven zijn de ondernemersgeest en bedrijfscultuur die dit familiebedrijf altijd gekenmerkt hebben. De twee directeur/eigenaren die Van Santvoort leiden, staan midden in het bedrijf en bewaken de cultuur, de hands-on mentaliteit, de korte lijnen en het nuchtere zoeken naar creatieve en duurzame oplossingen. Daardoor kan Van Santvoort snel en wendbaar anticiperen op actuele ontwikkelingen.

400% omzetstijging bij Staad ///

Elke CFO van CFOLab wil voor langere tijd, maar niet voor altijd, deel uitmaken van het Management Team van de opdrachtgever. Er komt dus een moment waarop iemand – goed voorbereid – intern doorstroomt of waarop er ruimte is voor een CFO in dienst. Bij Staad heeft Ruud van Helden van CFOLab na jarenlange intensieve samenwerking plaats gemaakt voor een opvolger. Wat ging daar aan vooraf?

Ruud: “Staad is ontstaan als een afsplitsing van Staadegaard, specialist in de verkoop van machines voor landbouw en grondverzet. De drie broers die vanaf het begin de directie van Staad vormen, wilden zich in hun nieuwe bedrijf volledig op de verkoop en verhuur van Dosan machines concentreren. In eerste instantie heb ik de afsplitsing begeleid. Daarna heb ik een degelijke financiële structuur opgezet. Dat is de basis. Tegelijk zat ik als lid van het MT midden in de dagelijkse, aantrekkelijke hectiek van een (door)startend bedrijf. Zorgen voor actuele rapportages, voor betrouwbaar kunnen sturen op werkkapitaal, financiële prognoses maken die in de pas liepen met de explosieve groei, onderhandelen over financiering.

De omzet steeg met 400% in vier jaar. Er kwamen tientallen nieuwe werknemers. Als je dat mee hebt gemaakt, als zeer betrokken buitenstaander, is het moeilijk om afscheid te nemen, kan ik je zeggen. Maar in 2018 was het bedrijf te groot voor een parttime CFO. Bovendien kon er intern iemand doorgroeien naar deze rol. Dat maakte afscheid nemen een stuk gemakkelijker.”

Het is ook gewoon plezierig samen-werken met CFOLab.

 

Jan Willem Staadegaard
CEO Staad

 

 

 

Strategiebepaling
Staad maakte direct na de afsplitsing een kickstart. Banken en leverancier ondersteunden de ambities van Staad volledig, met hun medewerking kon de groei doorzetten. Dat was het moment om na te denken over waar die groei toe zou moeten leiden. Dat gebeurde in een 24-uurs sessie onder leiding van Michiel van Dijk van CFOLab, die ten tijde van de splitsing ook al betrokken was als bedrijfskundig adviseur. Met het complete management team is onderzocht hoe Staad zich optimaal kan positioneren, de winnende positie kan uitbouwen en langs welke strategische lijnen de ontwikkeling zou moeten lopen.

Een belangrijk besluit was om niet meer primair als machine-leverancier op te treden, maar als business partner. Opdrachtgevers zouden voortaan een doortimmerd advies krijgen over huren of kopen, nieuw of gebruikt. Mentaal en operationeel,” zegt Michiel, “was deze nieuwe strategie een complete turnaround voor Staad. De oorspronkelijke push salesstrategie, nodig om snel een plaats in de markt te veroveren, verandert in een pull salesstrategie die erop is gericht de achterliggende vraag van de klant optimaal te beantwoorden.”

100% Focus
“Voor de 24 uurs sessie waren wij met het bedrijf aan het voorsorteren richting meerdere zelfstandige business units (verkoop, verhuur, export, after sales),” zegt Jan Willem Staadegaard, CEO Staad. “In deze 24 uur heeft het management team gezien en gevoeld dat we juist moeten zoeken naar meer verbinding met elkaar. Dankzij de ontstane strategische herpositionering zagen we de toekomst nog rooskleuriger tegemoet. De inbreng van uitgebreide kennis en expertise door CFOLab was uiterst waardevol. Daarnaast is het ook gewoon plezierig samenwerken met CFOLab. Aangezien plezier in ons bedrijf op nummer 1 staat, is dat een hele belangrijke en fijne eigenschap.”

Andere financiële sturing
De nieuwe strategie benadering vroeg ook om een andere financiële sturing en organisatiestructuur. Op het moment dat duidelijk werd welke koers gekozen zou worden, anticipeerde CFOLab hier al op. Zo kwamen de veranderingskennis en financiële kennis van CFOLab mooi samen. Precies zoals in het groei-abonnement van CFOLab ook voorzien is.

De kracht van Staad en Dosan
10 mei 2013 blijft voor ons een belangrijke dag. Dit is de dag waarop wij voor het eerst onze deuren openden in Veghel als importeur en dealer van Doosan grondverzetmachines. Vanaf de eerste dag hebben we met ons team ontzettend hard gewerkt om Staad te brengen waar we nu staan. Het voelt voor ons als ons gezamenlijk bedrijf. Een plek waar we allemaal onze schouders eronder zetten, waar iedereen mag en kan zeggen wat er op zijn tong ligt, waar ideeën in overvloed zijn en waar we het stapje voor stapje samen steeds beter georganiseerd hebben.